Savo Bakmaz iz MaxBeta najbolji CFO u Srbiji u 2023.

CFO godine sa clanovima UFDS

Beograd, 13. februar 2024. – Savo Bakmaz, CEO i CFO kompanije MaxBet je najbolji finansijski direktor u Srbiji za 2023. godinu, u izboru Udruženja finansijskih direktora Srbije (UFDS). Nagrada „CFO godine“ dodeljuje se za uspeh i projekte koje finansijski direktor vodi u okviru funkcije finansija i meri se rezultatima koje privredno društvo u kome je zaposlen ostvaruje na osnovu tih aktivnosti. Cilj ove inicijative je promovisanje značaja transparentnog korporativnog upravljanja čime se unapređuje privredni učinak u celini, stimuliše investiciona klima i na taj način jača privreda.
“CFO mora da razume biznis do najsitnijih detalja, da ima jasan uvid u to kako se apsolutno svaka poslovna odluka odražava na bilans kompanije. CFO je biznis partner CEO-u. U svetu su sve češći primeri da CEO dolazi sa CFO pozicija, a to je svest koja se lagano razvija i u Srbiji i nemam sumnje da u našem Udruženju finansijskih direktora Srbije ima mnogo onih koji su sposobni da naprave taj sledeći korak, promene poziciju i donesu dodatne benefite kompanijama u kojima rade. Zbog toga bih se na kraju zahvalio UFDS-u na ovoj zaista značajnoj nagradi, koju doživljavam kao priznanje za najuspešnijeg CFO-a, umesto za najboljeg, jer su svi finalisti najbolji u svom poslu, što nas je višegodišnje članstvo u Udruženju naučilo. Posebno hvala dugujem i mom MaxBet timu, bez kojeg moj rad i uspeh ne bi bili kompletni”, izjavio je Savo Bakmaz, primajući nagradu za najboljeg finansijskog direktora na svečanosti koja je sinoć održana u Kolarčevoj zadužbini.
Dobitnika priznanja za najboljeg finansijskog direktora godine izabrao je stručni žiri UFDS-a prema unapred jasno definisanim kriterijumima, na osnovu popunjenog upitnika iz prijave na konkurs. Žiri za ovogodišnju nagradu „CFO godine“ činili su prethodni dobitnici priznanja (Violeta Kovačević – Mercator, Anastasia Čučulis Cvetković – Dijamant, Saša Mlađenović – Karin Komerc i Ivan Kostadinović – Lidl) i predsednik UFDS Milan Bukumirović, a dodatni glas imalo je članstvo UFDS-a na osnovu obrazloženja nominacija. Finalisti izbora za najboljeg finansijskog direktora u Srbiji za 2023. godinu su, pored Save Bakmaza iz MaxBeta bili i Marko Cilić, CFO Nelt Grupe i Slobodan Žepinić, CFO kompanije Novelic.
Anastasia Čučulis Cvetković, finansijska direktorka Dijamanta i najbolji finansijski direktor u Srbiji u prethodnom izboru izjavila je da izbor najboljeg CFO-a za 2023. godinu nije bio nimalo lak, jer su nijanse odlučivale između najboljeg i onog podjednako dobrog. „Mnogo je kvaliteta bilo u prijavama naših finalista. Savina mala prednost je zbog ključne uloge koju je imao u osmišljavanju transakcije prodaje MaxBet-a strateškom lideru u industriji i u realizaciji, i to od ideje do samog kupoprodajnog ugovora. Savine kvalitete su prepoznali i novi vlasnici te je Savo promovisan u Izvršni odbor matične kompanije i dodatno promovisan na poziciju CEO uz obavljanje funkcije CFO-a. Transakcija kojom je Savo rukovodio je bila velika, jedna od najznačajnijih u regionu u 2023. godini i vrlo kompleksna i sa stanovišta same transakcije i sa stanovišta tržišta. Sve prepreke je uz pomoć svog tima uspešno preskočio, unapredio valuaciju i paralelno vodio kompaniju kroz period transakcije“, rekla je Čučulis Cvetković obrazlažući odluku Žirija.
Organizacijom izbora za CFO-a godine Udruženje finansijskih direktora Srbije ukazuje na rastući značaj profesionalnog upravljanja korporativnim finansijama i vrednost koju uspešno obavaljanje funkcije finansijskog direktora može da kreira za kompanije i akcionare. „Ponosna sam što se za deset godina postojanja naše Udruženje razvilo u veoma profesionalnu organizaciju koja okuplja najbolje među nama. Naših više od 200 članova upravljaju finansijama u kompanijama koje ostvaruju više od 5 milijardi EUR prihoda i zapošljavaju preko 46 hiljada ljudi. Sve aktivnosti Udruženja te i ovaj konkurs i dodela nagrade CFO godine imaju za cilj da povećaju vidljivost pozicije i važnost finansijskog direktora i da podstaknu i druge kolege da se uključe i postanu deo naše zajednice“, poručila je Mina Janjić, članica Upravnog odbora Udruženja finansijskih direktora Srbije.
Udruženje finansijskih direktora Srbije, koje ove godine obeležava 10 godina od osnivanja, je jedina strukovna asocijacija koja okuplja finansijske direktore na teritoriji Srbije. Udruženje je osnovano 2014. godine u Beogradu, sa ciljem povezivanja finansijskih direktora, podsticanja njihovog profesionalnog razvoja i jačanja njihovog delovanja na teritoriji Srbije. Aktivnosti Udruženja usmerene su na razmenu iskustava iz prakse, regionalnu saradnju, unapređenje poslovnog ambijenta, ali i jačanje uloge finansijskih direktora u privredi i institucijama od značaja. U tom cilju, UFDS nastavlja i sa tradicijom organizacije međunarodnih konferencija, a ovogodišnja konferencija CFO sa svrhom: Nova definicija CFO-a zakazana je za 15. i 16. maj 2024. godine u hotelu Fruške Terme.

Scroll to Top