Prezentovanje – zapostavljena, a neretko ključna veština kojom mora ovladati svaki finansijski direktor

blogpost

Od mnogih važnih uloga od vitalnog značaja, ali i odgovornosti CFO-a, sposobnost da pruži ubedljive finansijske prezentacije verovatno ne bi bila ubrojana među prvih pet. Ali, kao što bi mnogi finansijski direktori potvrdili, ove prezentacije mogu stvoriti ili prekinuti nečiju karijeru.

Završite ubedljivu i autentičnu prezentaciju i prosto – vi ste heroj. Isporučite neuredan i nefokusiran izveštaj, i sledeće unapređenje verovatno visi u vazduhu…

Hajde da predstavimo pet najboljih saveta za dobro prezentovanje:

  1. Prilagodite prezentaciju svojoj publici

Finansijski direktori su svakog kvartala toliko fokusirani na prikupljanje relevantnog sadržaja, proveru validnosti i kreiranje potrebnih slajdova za prezentaciju da jednostavno ne uzimaju u obzir ko će (in a koji način) primati te informacije. Način na koji predstavljate klijentima i akcionarima se verovatno bitno razlikuje od predstavljanja sličnih informacija članovima borda. 

  1. Imajte jasnu poruku

Kada već stvorite okvirnu sliku o tome kome šaljete poruku, važno je i da provedete vreme razmišljajući o glavnoj poruci koju želite da iskomunicirate. Ključno je da se strogo držite te iste poruke, jer je ona ključna za vaš auditorijum. Ako publiku čine tzv. Insajderi, odnosno članovi tima, vaša poruka može biti detaljnija i “tehnički” napisana. Ako predstavljate ljudima spolja, verovatno ćete morati da komplikovane informacije i insajderski rečnik pojednostavite.

  1. Predvidite pitanja

CFO prezentacije su razgovori u dva koloseka. A finansijski direktori ne provode dovoljno vremena predviđajući pitanja koja bi se mogla pojaviti sa svakim slajdom ili novom informacijom.

Od suštinske je važnosti da se stavite u poziciju člana borda, investitora ili analitičara i zapitate se koja pitanja bi se eventualno mogla pojaviti. Napravite listu i sastavite odgovore u pisanoj formi. Ali obavezno uključite i najizazovnija, škakljiva pitanja kojih se možete setiti. Ako ih niko ne postavi, to je sjajno. A vi ćete svakako otići n svoju prezentaciju sa više samopouzdanja, znajući da ste naoružani adekvatnim odgovorima.

  1. Vežbajte, iznova i iznova!

Jedan čuveni košarkaški trener je jednom rekao da vežba ne dovodi do savršenog rezultata, već savršena vežba dovodi do savršenog rezultata. Bez odgovarajuće probe, sav prethodni posao koji ste uradili biće uzaludan. Važno je da sebi ostavite dovoljno vremena da vežbate isporuku sadržaja i propratnu priču.

Ako ste u prilici, vežbate u istoj prostoriji sa istom opremom koju ćete koristiti za stvarnu prezentaciju. Uključite kolegu kome verujete u simulaciju i, ako možete, snimite to. Iako mnogi ljudi ne vole da sebe gledaju na video snimku, ovaj dodatni korak razdvaja dobru probu od odlične. Zapitajte se, da li je dugo? Ima li smisla? Ima li slabih tačaka? Jedini način da to saznate je formalna, snimljena proba.

Izvor

Scroll to Top