Poreski bilans regulativa i praktične stvari sa fokusom na olakšice za istraživanja i razvoj

MDJ_8532

Kako da koristite olakšice za istraživanje i razvoj? Kako da prepoznate da li vaša firma može da koristi olakšice? Kako „pravdati“ troškove istraživanja i razvoja u dvostrukom iznosu? Koje su to nove olakšice koje se odnose na porez na dohodak a koje su stupile na snagu 1. marta? Da li rad na korišćenju ovih olakšica opravdava rezultat? Da li je neophodno zbog korišćenja ovih podsticajnih mera zaposliti dodatne ljude odnosno kakva organizaciona struktura je potrebna da podrži izveštavanje i pripremu dokumentacije? Ove su samo neke od tema koje su bile u fokusu redovnog mesečnog sastanka Udruženja u sredu, 20.04.2022. godine u hotelu Falkensteiner.

O regulatornom okviru i mogućnostima govorila je Milica Stublinčević, Manager, Tax & Legal, Deloitte dok su iskustva iz prakse podelile sa nama Nevena Janković, kontroling i finansije, Inmold Plast i Tanja Topalović, šef računovodstva, Inmold Plast, domaće firme koja razvija alate i mašine za automatizaciju i jedne od uspešnijih firmi srpskog Mittelstanda. Diskusiju je moderirao Nebojša Jovanović, Senior Manager, Tax & Legal, Deloitte.

Za tri godine implementacije, poreske olakšice koje se odnose na porez na dobit i dvostruke troškove istraživanja i razvoja, efekti su relativno mali i firme se retko odvaže da koriste ove olakšice “plašeći se” poreske inspekcije, zbog nejasnog pravilnika, velikog posla i količine dokumentacije koja je potrebna da bi se ovaj postupak ispunio, zatim što sebe ne prepoznaju u razvojne firme, i sl. Zabluda je i da projekat za koji se aplicira mora da bude uspešan – kompanija može da aplicira sa projektom koji je neuspešan ali da on u sebi ispunjava kriterijume istraživanja i razvoja, pojasnila je Milica Stublinčević i preporučila svima da se upuste u ovaj postupak ukoliko imaju osnovu jer su benefiti opipljivi.

Inmold Plast se bavi specifičnim poslom pravljenja alata za brizganje plastike za ambalažu i u tom segmentu postoje stalni izazovi za inovacijama da plastika u ambalaži bude tanja, da bude održiva, da bude reciklažna. Zbog toga je kompanija, koja se inače jedina bavi ovim poslom na prostoru bivše Jugoslavije i izvozno je orijentisana kompanija, sebe prepoznala kao razvojnu i upustila se evo već dve godine unazad u postupak korišćenja poreskih olakšica po osnovu istraživanja i razvoja. Od preporuka šta je važno, Nevena Janković je istakla da je prvi korak da imate šefa računovodstva koji hoće i razume šta treba da se radi, zatim je važno da imate dozu hrabrosti, da ubedite i inženjere (u njihovom slučaju) i tehničke službe da je važno da sarađuju sa finansijama i računovodstvom. Nisu imali problema sa poreskom upravom niti im je dolazila u kontrolu po ovom osnovu, dodala je Tanja Topalović i napomenula da je preporuka da dokumentacija bude uverljiva na prvo čitanje.

Na sastanku je bilo reči i o novim olakšicama koje su stupile na snagu 1. marta a tiču se poreza na dohodak i odnose se takođe na istraživanje i razvoj. Inmold Plast namerava da koristi i te olakšice koje su malo komplikovanije jer kod svake isplate zarada potrebno je uraditi dokumentaciju i obračun utrošenog vremena u koji ne ulaze službena putovanja, obuke, sastanci, itd.

U diskusiji sa prisutnim članovima pričalo se o detaljima, iskustvima i preporukama a čule su se i neke inicijative za unapređenje poreskog sistema.

Scroll to Top