Održana panel diskusija na temu: ,,Svakodnevni izazovi u internom izveštavanju”

BRK_4885

Udruženje finansijskih direktora Srbije u saradnji sa partnerom za poslovno savetovanje – Crowe RS, organizovalo je, 22. novembra, panel na temu: ,,Svakodnevni izazovi u internom izveštavanju”, aktuelizujući temu sinhronizacije različitih formi finansijskih izveštaja.
Moderator diskusije bio je Đorđe Dimić – partner, Crowe RS, a panelisti ove teme bili su: Vladimir Ilić – CEO, Primero Rent a Car i Leo Đaković – Manager Advisory Crowe RS. Panelisti su članovima Udruženja objasnili iskustva, koja su doživeli prilikom rada na procesima unapređenja internog izveštavanja i predstavili benefite, koji su nastali usled tih promena.
S obzirom na to, da interno izveštavanje može biti regulisano pravilima i okvirom različitim od onog koje se koristi za statutarno izveštavanje, a koje je striktno regulisano Zakonom o računovodstvu i Pravilnikom o kontnom okviru, ono može biti izazovno na operativnom nivou, naročito ukoliko postoje značajna odstupanja između različitih knjigovodstvenih evidencija. Zahtevi menadžmenta za velikim brojem izveštaja mogu biti izazov za kvalitativni rad sektora finansija. S tim u vezi, bitno je unapred definisati pravila i okvir izveštavanja, uprostiti proces izveštavanja i uspostaviti kvalitetan sistem planiranja kojim se povećava izvesnost.
Panelisti su zaključili da, forma i dinamika internog izveštavanja, koji su postavljeni od strane menadžmenta, u značajnoj meri se razlikuju od firme do firme u zavisnosti od industrije, veličine i specifičnih zahteva menadžmenta, te nije moguće utvrditi opšti model internog izveštavanja koji je koristan većini pravnih lica.
Tokom panela je istaknuto da je interno izveštavanje više fokusirano na budućnost, ali da se bazira na analizi podataka iz prošlosti. Članovi Udruženja takođe su saznali da interni izveštaji u velikoj meri zavise od integriteta sektora finansija. Panelisti su istakli da su podeljena iskustva oko mesta sektora kontrolinga u samoj organizacionoj strukturi preduzeća.
Tema o nezavisnosti sektora kontrolinga od ostatka finansijskog sektora, takođe je bila predmet aktivne diskusije između članova Udruženja i panelista.
Zahvaljujemo se učesnicima panela i članovima UFDS-a na produktivnoj diskusiji.

Scroll to Top