Održan redovni sastanak na temu „10 Najčešćih grešaka u komercijalnim ugovorima”

O6JTUC0-3600x2025

U četvrtak, 21. avgusta 2020. godine, Udruženje finansijskih direktora Srbije (UFDS) održalo je onlajn sastanak u saradnji sa globalnom pravnom kompanijom CMS.
Tema onlajn sastanka bila je: ,,10 najčešćih grešaka u komercijalnim ugovorima”.
Panelisti ove važne teme bili su: Raško Radovanović – Partner, Attorney-at-law for competition law & antitrust law, Coordinator of the CEE Competition Practice, CMS i Srđan Janković – Attorney-at-law for competition law & antitrust law, CMS.

Jedan od motiva za razgovor na ovu temu jeste činjenica da savremeno poslovanje počiva na ugovorima. Prema tome, važnost ugovora i kvalitet sklopljenog ugovora su od presudnog značaja.

U toku sastanka, predavači su istakli da najčešći problem, prilikom sklapanja komercijalnih ugovora, nastaje tokom definisanja sledećih sekvenci:

  1. Struktura ugovora;
  2. Opšti uslovi poslovanja;
  3. Prodaja robe;
  4. Viša sila (COVID-19);
  5. Isključenje/ograničenje odgovornosti;
  6. Sredstva obezbeđenja;
  7. Poverljivost;
  8. Zaštita konkurencije;
  9. Rešavanje sporova;
  10. Prestanak i raskid ugovora.

Prilikom definisanja strukture ugovora, Srđan Janković je istakao da je nepreglednost najčešći problem sa kojim se suočavaju prilikom pisanja, čitanja i tumačenja ugovora.
Janković je istakao sledeće stavke koje su najbitnije za kvalitetno strukturiran ugovor: formatiranje, jasna i logična struktura, definisanje najbitnijih pojmova i njihova dosledna primena.
Na kraju sastanka, Raško Radovanović se osvrnuo na pojam ,,goodwill”, koji izaziva određene dileme prilikom prestanka i raskida ugovora. Radovanović je istakao da pravo distributera povodom ovog spornog pojma jos uvek nije definisano i da se očekuje njegovo donošenje.
Zahvaljujemo se svim predavačima na izuzetno kvalitetnom predavanju, i svima onima koji su svojim dolaskom upriličili ovaj sastanak.

Scroll to Top