Od CFO-a do CEO-a: Par saveta kako se pripremiti?

UFDS 23.10

Nekoliko američkih giganata je u prethodnih godinu dana imenovalo izvršne direktore iz redova finansijskih lidera u svojim kompanijama. Na primer, Peloton Interactive i Hertz.

I deluje da takvi potezi sve više uzimaju maha – 2012. godine je svega 5,6% američkih kompanija imenovalo CEO-a iz redova CFO-a, dok je ta brojka 2021. otišla na 8%.

Kakve savete daju ljudi koji su prošli ovakvo karijerno iskustvo?

„Kada ste se odlučili za karijeru u oblasti finansija, imate veće šanse da postanete izvršni direktor ako napustite finansije i preuzmete ulogu operatera“, rekao je Džim Lavson, generalni direktor i globalni finansijski lider u Russell Reinoldsu & Associates.

David Menian, izvršni direktor CarParts.com, pobrinuo se da ima operativno iskustvo. Pre nego što je imenovan za glavnog izvršnog direktora u aprilu 2022., preuzeo je dvostruki posao glavnog finansijskog službenika/glavnog operativnog direktora kada se pridružio maloprodaji 2019. „Imamo veoma složen posao koji ima mnogo pokretnih delova. Ja sam duboko u operacijama već tri godine i poznajem posao bolje od bilo koga“, rekao je Menian.

Meniane preporučuje ovu strategiju drugim finansijskim direktorima u nadi da će napredovati. „Potražite prilike da se upoznate sa različitim poslovnim oblastima tako što ćete upoznati ljude, putovati i biti uključeni u svakodnevne operacije“, rekao je on.

Laura Francis, izvršna direktorka kompanije za medicinske uređaje SI-BONE, takođe je “dodala” titulu glavnog operativnog direktora dok je bila finansijski direktor kompanije, ali je preduzela još jedan ključni korak da stekne šire iskustvo: Frensis se pridružila odboru druge kompanije, kao spoljna članica.

„Stekla sam dosta iskustva u operativnom i opštem menadžmentu pre nego što sam stupila na funkciju generalnog direktora, ali ne bih potcenjivala činjenicu da sam bila članica u odboru druge kompanije dve godine pre nego što sam unapređena u generalnog direktora. To vam daje širi uvid, na višem nivou“, rekla je Fransis.

Gotovo svi savetuju takođe da sagledate kontekst. Možda ste kvalifikovani za ulogu glavnog izvršnog direktora, ali morate timu doneti veštine potrebne za trenutnu situaciju. U suprotnom, nećete biti najbolji kandidat, upozorava Rob Pejnter, CEO kompanije Trimble i 16-godišnji član tima. Rekao je da je unapređen od CFO-a u CEO-a jer je bio prava osoba na pravom mestu u pravo vreme.

Liderstvo je situaciono, tako da je važno najpre razumeti trenutni kontekst kompanije. Da li je stabilna ili je potreban zaokret ? Da li se dešavaju velike tehnološke promene ili promene na tržištu? Da li je kompaniji potrebna velika transformacija? Kontekst je važan jer tada mapirate veštine i iskustva koja su vam potrebna da budete izvršni direktor, namerno razmišljajući o putu kojim želite da idete“, rekao je Pejnter.

Organizaciono planiranje sukcesije u kombinaciji sa profesionalnim razvojem kandidata za generalne direktore pomaže finansijskom direktoru da se bolje i podrobnije pripremi. Lavson, koga smo pomenuli u prvim redovima, preporučuje sprovođenje razvojnog plana za interne kandidate. Plan bi trebalo da uključi uputstva trenera rukovodstva, bivšeg glavnog izvršnog direktora i izvršnog direktora koji je bio glavni finansijski direktor.

U kompaniji Trimble, Pejnter i drugi interni kandidati bili su na razvojnim putevima kao deo plana sukcesije kompanije. Radio je u korporativnom razvoju, opštem menadžmentu i kao potpredsednik Jedinice softvera za izgradnju zgrada, pre nego što je imenovan za COF-a 2016. godine. Postavljen je za šefa finansija jer je tadašnji izvršni direktor Stiven Berglund znao da je Pejnteru potrebno finansijsko iskustvo.

Biti imenovan za finansijskog direktora bio je poput dara. Mi smo preduzeće u javnom vlasništvu, i moram da razumem tržišta kapitala i alokaciju kapitala, još širi presek poslovanja, dinamiku odbora i upravljanje. To dobijate kao finansijski direktor, ali ne i kao “operativac”, tako da je to bilo važno iskustvo“, rekao je Pejnter.

U kompaniji SI-BONE, dodavanje dela posla i odgovornosti glavnog operativnog direktora (COO) bilo je deo planiranja sukcesije kompanije za Lauru Fransis. Već je tada bacila oko na poziciju generalnog direktora. „Postati COO bio je definitivan znak i za odbore i za zaposlene da će sledeći korak verovatno biti – izvršna direktorka“, rekla je ona.

Planiranje za sledeći korak u karijeri je ključno. Ali Menian upozorava finansijske direktore da ostanu fokusirani na posao koji imaju. „Previše rukovodilaca je ometeno onim što sledi. Uvek sam bio fokusiran na to da dam sve od sebe u svojoj trenutnoj ulozi“, rekao je on.

Scroll to Top