Napredak u karijeri: Pravci u kom treba da razmišlja osoba iz finansija na tzv. srednjem nivou svog iskustva?

UFDS 12.4

Ako ste finansijski profesionalac srednjeg nivoa, možda ste se našli na raskrsnici. Pomeriti se na tradicionalnoj korporativnoj lestvici? Ili proširite svoje horizonte bočnim pomeranjem u drugi sektor ili možda drugu temu?

U ovom blogu sumiramo par saveta. 

Izgradite jake poslovne odnose

Stiče se utisak da se finansijski profesionalci kriju u ćošku i po ceo dan kuckaju brojke u Excel. Nadamo se da je ovaj stereotip zaista prevaziđen. Članovi finansijskog tima su sastavni deo podrške u izgradnji strategije kompanije, a posle određenog vremena u finansijama, imate i priliku da postanete pravi strateški poslovni partner.

Ali ova transformacija se neće desiti preko noći. Finansijski stručnjaci treba da odvoje vreme da izgrade čvrste odnose sa finansijskim direktorima, saigračima, kolegama iz branše i timovima van finansijskog odeljenja.

A ključ u izgradnji odnosa poverenja sa partnerima. Iliti, da u tom odnosu vaš rad bude vidljiv.

Istražite horizontalna pomeranja u karijeri

Uspeh u karijeri ne znači uvek i penjanje na korporativnoj lestvici. U stvari, ispunjavajuća i stimulativna karijera će izgledati drugačije za svakoga.

Kako tačno napraviti distinkciju između vertikalnog naspram horizontalnog napredovanja u karijeri? Klasični model karijere je vertikalni. Postanite menadžer, vodite veliki tim, grupu ili odeljenje. Ili postoji horizontala, gde postajete stručnjak za određenu temu, specifičan alat ili predmet kao što su izveštaji o tokovima novca. Možete postati stručnjak i vratiti se znanju.

Razvijte relevantne meke veštine

Nije iznenađujuće da su meke veštine ogroman udeo unutar karijernog razvoja. Veštine koje su vam zaista potrebne se ne uče u školama.

Npr. mnogi kažu da su veštine kritičkog razmišljanja i sposobnost da procenite svoj rad najvažnije. Da postoji refleksija nad onim šta ste uradili i kako bi drugi postupio ili reagovao na urađeno? U pitanju je mešavina empatije i vizije sopstvenog rada. Tako je najlakše definisati – kritičko razmišljanje. 

I da – da biste razumeli brojke, morate razumeti posao. Upoznajte menadžere proizvoda (tehnologija), operacije, izazove, fazu otkrivanja, bolne tačke za kupce.

Takođe, ostanite u kontaktu sa zainteresovanim stranama i opipavajte puls poslovanja, jer se takve stvari moraju preneti finansijskim direktorima i finansijskim timovima. Moramo da evoluiramo naš način razmišljanja od samo rada u silosima, rada na Ekcel tabelama… potrebno je ukačiti i drugi ugao priče.

Nastavite da radite na unapređenju vašij finansijskih veština.

Ne zaboravite na ovo! Sticanje teških veština se ne završava kada uđete u radni svet.

Upoznajte računovodstvo, uđite u „knjige“ svoje kompanije. Savladajte alate koje vaša kompanija koristi, sve i da ne radite u datom trenutku na njima. Razmislite o AI-ju i ChatGPT-u ako vidite da vam može koristiti u poslu. I o automatizaciji, o kojoj smo više puta pisali.

Ovakav „napredak“ će na kraju ući u vašu svakodnevnu rutinu i bićete vrlo zahvalni sebi.

Scroll to Top