Gde zapinje u komunikaciji između finansija i lanca snabdevanja?

UFDS 18.4

Proširenje uloge finansijskog direktora, od usklađivanja i upravljanja rizicima do održavanja kulture dobrodošlice i generealno održivosti kompanije… ostavlja pune ruke posla šefovima finansija, najblaže rečeno. Dobra komunikacija među rukovodstvom je od suštinskog značaja, s obzirom na bezbroj odgovornosti, posebno u najtežim vremenima.

Menadžeri koji nadgledaju lanac snabdevanja, oblast u kojoj su se finansijski direktori suočili sa nizom problema u poslednje tri godine, osetili su, najblaže rečeno, izazove pri ispunjavanju očekivanja kupaca usred bezbroj usputnih začkoljica.

Na površini, stavke kao što su potražnja kupaca i ulaganja u tehnologiju mogu izgledati uobičajeno između menadžera lanca snabdevanja i šefova finansija, ali novi podaci pokazuju da je manje od polovine (47%), inače ankete sprovedene nad više od 1000 lidera lanca snabdevanja, a koju su sproveli SAP i Oksford Economics, rekli da komuniciraju dobro sa finansijskim timom. To su najniže brojke između dva odeljenja.

Ispitivanje ukazuje da finansijski lideri znaju da je komunikacija ključna za uspeh među izvršnim funkcijama. Ali unutar sektora za lanac snabdevanja, menadžeri se bore da izgrade radne odnose kako bi se zaštitili od poremećaja u lancu snabdevanja. Manje od jedne trećine (32%) ima visoko saradničke odnose sa svojim dobavljačima.

Preduzimljiviji lideri koji su identifikovali probleme oko upravljanja lancem snabdevanja veruju da su rešenja dostupna prihvatanjem dodatne tehnologije. Bez direktnog identifikovanja problema u komunikaciji, drugi problemi sa kojima se suočavaju lideri lanca snabdevanja mogu se rešiti nastavljanjem sa ugradnjom najbolje dostupne tehnologije.

Takođe, što se tiče supply chain sektora, tzv. etička održivost nije baš među prioritetima. Bilo da se radi o odvraćanju pažnje od pitanja vezanih za cene, probleme komunikacije ili upravljanje rizikom, podaci u poređenju sa 2021. pokazuju da lideri u lancu snabdevanja imaju znatno manje uvida u radnu etiku, izvore sirovina i životni ciklus krajnjeg proizvoda.

Idealno govoreći, finansijski direktori bi trebalo da budu blisko uključeni u operacije lanca snabdevanja kompanije i da blisko sarađuju sa kolegama iz lanca snabdevanja kako bi identifikovali mogućnosti za poboljšanje. Optimizacijom efikasnosti i brzine, preduzeća mogu smanjiti ukupne troškove povezane sa upravljanjem zalihama, omogućavajući finansijskom direktoru da identifikuje oblasti za poboljšanje i radi u tandemu sa rukovodiocima lanca snabdevanja kako bi razvili dugoročne strategije koje pomažu kompaniji da postigne svoje finansijske ciljeve.

Scroll to Top