Master class sa Radetom Rakočevićem: Investiranje na berzi – deo opšte kulture ili samo za hrabre?

DSC_7137

Glavni zaključak veoma zanimljivog „Master class o investiranju na berzi sa Radetom Rakočevićem” je da je investiranje na berzi deo opšte kulture i da iako postoji opšte uverenje da je to rizično, postoje proizvodi koji daju veliku dozu sigurnosti, likvidnosti i zarade na istom ili većem nivou od ulaganja slobodnih sredstava u nekretnine.

Na redovnom mesečnom sastanku Udruženja finansijskih direktora Srbije koji je održan 21. decembra 2022. godine u hotelu Crowne Plaza gost je bio Rade Rakočević, CEO u investicionoj kompaniji Senzal Capital, savetnik za investiciona ulaganja, mentor startup kompanijama i preduzetnicima, i moglo bi se reći pionir i veliki zagovornik investiranja na berzi, a njegov domaćin i moderator sastanka bio je Slobodan Žepinić, CFO, Novelic.

Diskusija je pokušala da odgovori na vrlo važna pitanja: Kakva je trenutno situacija na berzama? Kako kompanije mogu da investiraju u akcije – šta je važno da znaju, kako da formiraju portfolio? Kako se odvažiti na investiranje na berzi? Preporuke za investiranje u ovim pred kriznim ili već kriznim vremenima? Zlato, nafta, druge commodities – da li ulagati?

Rade je podelio sa članovima konkretne korake kako investirati od procene « ličnog bogatstva » u excel tabeli koju treba svako da uradi, do njegovog ugla razmatranja u šta investirati, u koje akcije, koje proizvode, gde i kako se informiše o kompanijama u čije akcije investira, koji proizvodi su zanimljivi za „početnike“, koji nivo investicije savetuje za početnike tj sa koliko da se krene, da li bi savetovao ulaganje kompanija na berze, itd. Rade je podelio sa članovima i svoja iskustva u investiranju u realni sektor kao i neke delove poslovne karijere koji su ostavili najveći trag (prodaja brokerske kuće, formiranje verzije „family office-a“ Senzal Capital, izlazak iz „life style“ investicija, i sl).

Scroll to Top