Hibridna radna mesta rastu, rad na daljinu je u padu – neki od podataka na koje bi CFO trebalo da obrati pažnju

UFDS 5.9

Kada je reč o planovima za povratak u kancelariju, kompanije i zaposleni moraju da naprave ravnotežu, pokazuju nedavni izveštaji.

Broj oglasa za posao koji uključuju termin „hibridni rad“ porastao je za 29 odsto u drugom kvartalu 2023. u poređenju sa istim periodom prošle godine, prema izveštaju GlobalData. U međuvremenu, oglasi za posao sa „radom na daljinu“ i „radom od kuće“ smanjeni su u odnosu na ovo doba prošle godine, navodi se u izveštaju.

Dok je oko 22% američkih kompanija sa radnicima koji rade na daljinu reklo da žele da se zaposleni vrate na posao, samo 15% tih radnika želi da se vrati u kancelariju, navodi se u avgustovskom izveštaju Instituta za integrisane beneficije.

Prema junskom izveštaju The Conference Board-a, oko trećine zaposlenih koji su imali obavezu da se vrate u kancelariju reklo je da je njihova verovatnoća da ostanu u kompaniji smanjena. A neki zaposleni odbijaju da se vrate, navodi se u izveštaju. Dok više od polovine kompanija zahteva ili snažno podstiče zaposlene da rade iz kancelarije, 80% i dalje radi od kuće ili drži hibridni raspored.

Zaposleni u Severnoj Americi rade u kancelariji manje od svojih kolega u drugim zemljama, prema avgustovskom izveštaju AVA, globalne konsultantske kuće za radna mesta. Globalni prosek je 1,75 dana u nedelji, dok je u Severnoj Americi 1,45 dana u nedelji.

 I dok je posećenost kancelarijama porasla na prosečno 35% na globalnom nivou, u Severnoj Americi je ostala nepromenjena, navodi se u izveštaju.

Scroll to Top