Energetska tranzicija i energetska kriza u Evropi

IMG_2886

Glavni zaključak veoma zanimljivog predavanja na temu “Energetska tranzicija i energetska kriza u Evropi” je da dugoročno Srbija mora da uradi transformaciju i tranziciju energetskog sistema da bi dostigla određeni stepen održivosti.

Na redovnom mesečnom sastanku Udruženja finansijskih direktora Srbije koji je održan 1. decembra 2022. godine u hotelu Falkensteiner u tzv. hibrid modelu, gost je bio Dušan Stanar, menadžer za strategiju NIS a.d. a njegov domaćin i moderator sastanka bio je Aleksandar Nedeljković, CBO, Mainstream.

Diskusija je pokušala da odgovori na vrlo važna pitanja: Šta da očekujemo u toku zime i u narednom periodu kad je u pitanju energetska kriza? Šta su očekivanja od energetske tranzicije? Kako sve to utiče na naše poslovanje? Kako se pripremiti za ono što dolazi?

Dušan Stanar je u vrlo zanimljivoj prezentaciji približio članovima kako funkcioniše energetsko tržište generalno i kako su sve stvari povezane a zatim predstavio trenutno stanje u svetu, glavne faktore koji su doveli do trenutne situacije i ukazao na one faktore koji će u budućnosti uticati na energetsko tržište.  Sve to se reflektuje i na Srbiju a Dušan je ukazao na glavne trendove potrošnje, proizvodnje u Srbiji, zatim dao pregled transportnih kapaciteta, planove, itd. Očekivanja su da će i cena gasa i cena struje u 2023. godini rasti za oko 10% a najvažniji faktori i dalje su u domenu geopolitike mada i drugi ekonomski faktori će uticati na dalju dinamiku cena.

Članove je zanimala i zelena tranzicija odnosno planovi države i očekivanja u tom domenu i šta je u tom kontekstu potencijal Srbije.

 

Scroll to Top