CFO konferencija 2023: CFO sa svrhom

HL5A821qq1

CFO Konferencija 2023: CFO sa svrhom

CFO Konferencija 2023: CFO sa svrhom, u organizaciji Udruženja finansijskih direktora Srbije je upsešno održana u hotelu Fruške Terme 18. i 19. maja a tokom dvodnevnog programa preko 150 finansijskih direktora kompanija koje posluju u Srbiji, konsultanti, predstavnici banaka, makroekonomisti, predstavnici Ministarstva finansija i finansijskih institucija razgovaralo je o tome koja je uloga CFO sada i kako će ona evoluirati u strateškoj viziji kompanije kao i kako ESG i digitalizaciju iskoristiti za uspešnu transformaciju kompanija, i koje trendove CFO treba da ima u vidu da bi poslovni model bio što otporniji i agilniji.

Prvi dan CFO konferencije: CFO sa svrhom obeležen je vrlo dinamičnim speed meetingom (kliknite za galeriju fotografija sa speed meetinga) gde su učesnici imali mogućnost brzog upoznavanja ali i nekim od vrlo važnih poruka koje su se čule sa bine.

Ako mogu da počnem sa parafrazom naslova ove konferencije, veoma mi je drago da nas je u ovolikom broju i što je još važnije u ovakvom sastavu, okupila svrha. Svrha je čini mi se sada bitnija nego ikada a Udruženje finansijskih direktora Srbije je upravo i ustanovljeno pre već skoro 10 godina da bi ukazalo na važnost svrhe uloge CFO“, rekao je Milan Bukumirović, predsednik Udruženja finansijskih direktora Srbije na samom otvaranju konferencije (kliknite za galeriju fotografija sa otvaranja).

Verica Najdanović, direktorka sektora za reviziju u kompaniji Deloitte predstavila je ukratko tradicionalno istraživanje stavova finansijskih direktora u Centralnoj Evropi sa fokusom na Srbiju u kojem postoji blagi optimizam finansijskih direktora da očekuju rast prihoda u ovoj godini a kao najveće izvore anksioznosti vide u smanjenoj domaćoj tržnji, geopolitičkim rizicima i nedostatku relevantne radne snage. Finansijski direktori u Srbiji su među optimističnijim u pogledu boljih performansi svojih kompanija u 2023. godini u odnosu na kolege iz Centralne Evrope.

Na Panelu 1 (kliknite za galeriju fotografija sa Panela 1) o Ulozi CFO-a u strateškoj viziji kompanije, razgovarali su Michael Haupt (Deloitte London), Andrija Vuković (MK Group), Jane Cestovaliev (4YouPharma), Branimir Spasic (OTP banka Srbija) uz moderiranje predsednika Udruženja finansijskih direktora Srbije Milan Bukumirovic i neki od glavnih zaključaka su: držite fokus na biznisu, izbegnite zamku da ubijete ideje zbog rizika koje vidite, sagledajte cenu tj trošak poslovne mogućnosti, nađite način kako da finansirate rast, finansijski direktor je najvažniji saradnik ali i najvažniji sagovornik izvršnom direktoru, i CFO treba da bude agent promene, transformacije.

Svoje projekte dobre prakse iz četiri kompanije predstavili su članovi Udruženja uz vešto moderiranje Saše Mlađenovića (Karin Komerc). Dijana Marković (Gamico) je na vrlo informativnan način predstavila projekat Indikatori finansijskog zdravlja i pokazala kompleksnost sagledavanja finansijskog zdravlja preduzeća. Miloš Đukanović (Henkel) je predstavio Henkelov projekat „Employee share program“ kojim se zaposlenima nudi mogućnost da investiraju u akcije Henkela. Petar Medarević (Gomex) je predstavio do detalja specifičan loyalty program Gomexa koji osim što pruža benefite za kupce („keširići“), pruža uvid u navike, potrebe potrošača i omogućava mnogo efikasnije poslovanje. Marko Cilić (Nelt) je predstavio projekat Data management koji su sproveli u cilju unapređenja procesa upravljanja podacima u Neltu. Kliknite za galeriju fotografija sa predstavljanja projekata dobre prakse.

Na samom kraju prvog dana, Dejan Ilić, poznati srpski naučnik, preduzetnik, menadžer sa bogatim iskustvom u Nemačkoj i profesor na Univerzitu u Gracu je na veoma harizmatičan način dao svoj pogled na ulogu CFO-a, pa čak i poneki konkretan savet za karijeru, i uvid u neke trenutke njegove bogate karijere od razgovora sa Stiv Džobsom, preuzimanja i vođenja Varte do prijateljstva sa Angelom Merkel. Takođe je naglasio da je njegova svrha došla malo kasnije u životu ali da od trenutka kada je to shvatio, trudi se da nadoknadi izgubljeno vreme što više. Dejanova svrha je potomstvo. Kliknite za galeriju fotografija sa razgovora sa Dejanom Ilićem

Učesnici su se na kraju veoma intenzivnog radnog dana opustili na večeri uz puno druženja u odličnoj atmosferi. Kliknite za galeriju fotografija sa večere

Drugi dan CFO konferencije: CFO sa svrhom je otpočeo vrlo konkretnom i korisnom diskusijom sa timom Ministarstva finansija u kom su bili državna sekretarka Slavica Savičić, pomoćnik ministra za fiskalni sistem Dragan Demirović i pomoćnica ministra za digitalizaciju u oblasti finansija Sonja Talijan koji su vrlo vešto vodili Dragan Ranisavljević (Gomex) i Zoran Daljević (Atlantic Grupa). Razgovor je najviše vođen u domenu praktičnih izazova sa kojima se kompanije sreću od uvođenja e-fiskalizacije i e-faktura ali i oko planova Ministarstva u narednom periodu. Kliknite za galeriju fotografija sa Panela 2

Program je nastavljen veoma važnim panelom o ESG-u kao povodu i alatu za transformaciju poslovanja kompanija i kroz vrlo zanimljivu diskusiju koja je dala uvid iz iskustva u praksi u Srbiji iz ugla kompanije Henkel koju je predstavila Jelena Gavrilović Šarenac do međunarodne prakse i uvida u EU taksonomiju sa osvrtom na to kako to izgleda u Srbiji i gde je Srbija u odnosu na EU tržišta koju je predstavila Milena Milosavljević, ESG ekspert koja trenutno radi za veliku globalnu banku u Frankfurtu, do toga šta banka može da uradi da ESG ne ostane samo izveštaj i koji su to podsticaji i kroz zahteve i kroz podršku koju banke mogu da daju a koje je prestavila Sonja Miladinovski, OTP banka Srbija. Dok je Marko Bikicki, EBRD doneo ugao međunarodne finansijske institucije i pričao o raznim alatima kojima Evropska banka za obnovu i razvoj stimuliše održivost u poslovanju kao i sva tri aspekta ESG – zaštita životne sredine, društvena i upravljačka komponenta poslovanja. Panel (je veoma dinamično, stručno i vrlo

informativno vodio Uroš Milosavljević iz KPMG-a. Kliknite za galeriju fotografija sa Panela 3

Program je nastavljen malo drugačijim konceptom panela koji je u prvom delu podrazumevao diskusije za okruglim stolovima, ukupno šest tema i šest okruglih stolova (M&A tj spajanja i akvizicije – moderatorka Jovana Raković, Mazars dok su joj sagovornici bili Miroslav Virijević, Htec, Nenad Duduković, 3D Republika i M&A ekspert, Dragan Ranisavljević, Gomex; zatim Poreska optimizacija, podsticaji, usklađivanje – moderator: Milica Stublinčević, Deloitte a sagovornici su bili Saša Mlađenović, Karin Komerc i Radmila Miletić, EmergoSport; Digitalizacija, upravljanje podacima, cyber security – moderator: Aleksandar Nedeljković, Mainstream dok su sagovornici bili Vesna Škaro Petrić, Data4U i Aleksandar Mitić, Sky Express; Zelena energija – moderator: Miloš Đukanović, Henkel dok su sagovornici bili Ivan Smiljković, ProCredit Banka, Vladimir Popović, Energize i Srđan Miljanić, Agro plus Sombor; Planiranje, izveštavanje – trendovi, prakse – moderator: Milan Bukumirović, Uniqum/ Swarovski dok su sagovornici bili Savo Bakmaz, MaxBet i Marko Cilić, Nelt; Funkcija finansija – sada i u budućnosti – moderator: Nevena Janković, InMold dok su sagovornici bili Goran Janković, InMold i Aleksandar Pavlović, Be-Terna) a nakon isteka sat vremena je po jedan predstavnik svake teme sa bine predstavio rezultate i glavne zaključke kao i razmišljanja diskusije za svakim stolom. Vrlo zanimljiv format u kojem su učesnici za okruglim stolovima iznosili svoja iskustva na unapred definisane teme i delili dobre i loše prakse. Kliknite za galeriju fotografija sa Panela 4.

Na poslednjem panelu, veoma zanimljiva diskusija o makroekonomskim trendovima i pogledu u budućnost vodila se između Dan Bucsa-e iz Unicredit London i Zorana Petrovića, Raiffeisen bank. Diskusiju je moderirao Marko Cilić, Nelt. Razgovaralo se i o prospektu ulaska Srbije u EU i da je važnije od samog ulaska da Srbija dobije pristup carinskoj uniji kao Turska, zatim da idemo u neku vrstu zatišja što se tiče rasta inflacije ali da treba biti na oprezu, da ne treba očekivati veliki pad cena nekretnina ali blage korekcije cena na dole će se desiti, da će rasti blago kamatne stope ali ne peviše. Sve u svemu zanimljiv pogled u blisku budućnost a diskusija se dotakla i bankarske i energetske krize i efekat na poslovanje u Srbiji. Kliknite za galeriju fotografija sa Panela 5.

Mina Janjić, članica Upravnog odbora Udruženja finansijskih direktora Srbije je zatvorila CFO konferenciju 2023: CFO sa svrhom (kliknite za galeriju fotografija atmosfere sa konferencije i zatvaranja).

i najavila 10godišnji jubilej Udruženja sledeće godine i zahvalila se svima u Programskom odboru, izvršnoj kancelariji, svim partnerima – OTP banka Srbija, Energize, TPA, Mainstream, Deloitte, NutrinoLab i Dijamant, i svim saradnicima koji su pomogli da se konferencija realizuje.

Scroll to Top