Budućnosti finansija posle Kovida uz digitalizaciju

fpamilan2701b-2560x1440

Pandemija je donela nove izazove u svim sferama poslovanja, pa i finansijskom sektoru. Prošla godina pokazala je kako se novi poslovni modeli prilagođavaju da loše ishode prihvataju lakše, da racionalizuju, ali i da gledaju unapred i koriste AI i tehnologije za percipiranje budućih događaja.

Ovo je jedan od zaključaka webinara “The Art and Science of Digitised FP&A Business Partnering” u organizaciji International FP&A Board, gde je jedan od panelista bio i osnivač UFDS, Milan Bukumirović, inače Managing Director Business Services UK, Ireland Nordics u kompaniji SWAROVSKI.

Webinar je okupio brojne finansijske stručnjake širom sveta, kao i govornike sa nekoliko kontinenata. Događaj je bio kombinacija kratkih prezentacija panelista o bitnim temama, virtuelno glasanje uz nekoliko anketa, kao i obavezan Q&A na kraju.

Pandemija covid-a značila je da se svet menja, moguće i trajno. Mnogi zaposleni radili su od kuće, što je trend koji će se u nekoj meri sigurno nastaviti, čime se smanjuje potreba za velikim kancelarijskim prostorima. Dolazi do generalno manje mobilnosti i u poslovne i u privatne svrhe, samim tim izmena biznis strategija, kao i prilagođavanja novim uslovima.

– Digitalizacija je postala osnov svakog posla. Da nema digitalizacije, pitanje je kako bismo preživeli 2020-tu godinu – upitao je Milan Bukumirović i dodao da svi polako postajemo virtualni radnici.

Gospodin Bukumirović je pričao i o rizicima i prilikama koje dolaze sa digitalizacijom, budućim uticajima ovih trendova na zaposlene i tržište rada, ali iako će budućnost biti drugačija i doneće nove prilike i izazove, finansije će ostati glavne i kontrolisaće u kom će pravcu posao da se odvija.

O svojim viđenjima uticaja kovida na posao, pričali su i Ron Monteiro, direktor finansija u Kruger Products, Mirela Marić, Senior Director Finance Operations u kompaniji Upfield koja je deo investicionog fonda KKR, Dr Karsten Oehler, profesor kontrolinga u Provadis School of International Management, i Estel Džejms, regionalni VP u kompaniji Protiviti/Robert Half.

Scroll to Top