Blog za knjiške moljce: Šta sve od knjiga bi jedan savremeni finansijski lider trebalo da stavi na svoju listu za čitanje?

UFDS 22.8

Jedna stvar za koju znamo da je istinita o našoj zajednici modernih finansijskih direktora je da oni doživotno uče i ulažu u svoj profesionalni i lični razvoj. Takođe, pošto je moderno finansijsko rukovodstvo nešto više od znanja o brojevima, ove preporuke se protežu od biznisa i liderstva, do filozofije i lakog štiva.

„Teška stvar o teškim stvarima“ Bena Horovica

Ben Horovic, ko-osnivač kompanije Andreessen Horovitz, jedan je od najcenjenijih preduzetnika u Silicijumskoj dolini, ne samo zato što sirovo i pošteno deli neka od najtežih i najponiznijih iskustava u svojoj karijeri u Silicijumskoj dolini.

„Principi“ Reja Dalija

Kako zen budista koji praktikuje postaje jedan od najuspešnijih investitora na svetu? Sa principima, tvrdi Rej Dalio.

„Pobeda“ Džeka Velča

Nije iznenađujuće da ova knjiga bivšeg predsednika General Electric-a Džeka Velča govori o pobedi. Ali ono što je iznenađujuće je iskrenost i praktična uputstva koja pruža svima koji žele uspeh u poslu.

“Kako najbolji lideri čine sve pametnijima“ od Liz Vajzman i Grega Mekiuna

Umnožavanje sposobnosti i veština vašeg tima umesto da crpite energiju iz njega – to je ono što je moderno rukovodstvo, a Liz Vajzman i Greg Mekiun objašnjavaju kako da do toga dođete.

„Povezujući menadžeri: Zašto neki lideri grade izuzetan talenat — a drugi ne“ od Džejm Roka i Sari Vajld

Menadžer koji uvezuje ljude, poslove I talente radi bolje od drugih jer ne samo da obučava zaposlene, već ih radije povezuje sa korisnim spoljnim resursima. Ova knjiga je tako zanimljiva jer je zasnovana na opsežnim istraživanjima i tonama podataka.

„Razmišljanje, brzo i sporo“ Danijela Kanemana

Bez obzira da li ste na poslu ili planirate letnji odmor, vaše razmišljanje uvek oblikuju dva različita sistema. Čuveni psiholog i dobitnik Nobelove nagrade Danijel Kaneman na najfascinantniji način objašnjava kako funkcioniše naš um.

“Kako stvoriti um: otkrivena tajna ljudske misli“ Reja Kurcvajla

Da li ste spremni da se malo više pozabavite funkcionisanjem sopstvenog uma? Popularni futurista Rai Kurcajl predstavlja duboko i provokativno ispitivanje onoga što se zaista dešava u vašoj glavi.

„Možeš pobediti“ od Šiv Kera 

Ova knjiga se bavi životnim uspehom koji ne možemo garantovati. Ali je definitivno praktičan vodič koji se lako čita i koji bi vam mogao pomoći da pokrenete neke nove ideje i imate pozitivnije razmišljanje.

“Umetnost poslovnih ratova: lekcije koje su proverene u borbi za lidere i preduzetnike iz najvećih rivalstava u istoriji“ – Dejvid Braun

Dejvid Braun, osnivač popularnog podkasta Poslovni ratovi, istražuje zašto neke kompanije trijumfuju, a druge propadaju – na osnovu pretpostavke da je posao borba za opstanak.

“Lični MBA“ Džoša Kaufmana

Džoš Kaufman je želeo da obezbedi alternativu tradicionalnim poslovnim školama i sam je počeo da prikuplja najmoćnije resurse. U ovoj knjizi ćete pronaći sve osnovne stvari, od preduzetništva i pregovora do marketinga i prodaje.

“Pripovedanje priča sa podacima: Vodič za vizuelizaciju podataka za poslovne profesionalce“ Kol Nusbaumer Knaflic

Finansijski profesionalci rade sa podacima svaki dan, a jedan od najvećih izazova je da ih predstave na ubedljiv način kako bi svi u poslu razumeli. Kol Nusbaumer sugeriše da je sve u priči.

“Ključni razgovori: alati za razgovor kada su ulozi visoki“ Keri Paterson

Profesionalni razgovori mogu biti bar jednako izazovni kao oni u privatnom životu. Keri Paterson vam pruža prave alate za uspeh u oba sveta.

“Glavni finansijski direktor: Šta rade finansijski direktori, kakav uticaj imaju i zašto je to važno“ Džejson Karajan

Brzi porast važnosti uloge glavnog finansijskog službenika — od pozadinskog računovođe do izvršnog direktora na prvoj liniji — nema premca u odnosu na bilo koju drugu korporativnu poziciju. Sa pristupom svakom aspektu poslovanja, finansijski direktori sada imaju nivo uticaja koji se može meriti samo sa izvršnim direktorima.

Scroll to Top