Alternativni vidovi investiranja – stablo oraha, tokeni iz igrica ili solarne elektrane

DSC_5671

Da li se novac bere na drvetu i kako možete tokene iz igrica da pretvorite u pravi novac i kako da zaradite novac ulaganjem u solarne elektrane, bile su teme na redovnom mesečnom sastanku Udruženja finansijskih direktora Srbije “Alternativni vidovi finansiranja” koji je održan u utorak, 29. avgusta 2023. godine u hotelu Falkensteiner.

Sagovornici Milošu Đukanoviću, članu Udruženja i finansijskom direktoru Henkela koji je bio domaćin i moderator sastanka, bili su:

  • Projekat ULTI COIN (zamena gaming tokena za kripto valute i fiat valute) koji su predstavili Siniša Milić, CEO projekta i Sergej Belavin, ko-osnivač
  • Projekat WALNUT FUND (investiranje u stabla oraha) koji je predstavio Damjan Radojević, osnivač projekta.
  • Projekat THE SOLAR LAND (investiranje u solarne elektrane) koji je predstavio Vladimir Popović, vlasnik fonda The Solar Land i vlasnik kompanije Energize doo

Projekat Ulti coin

Svaka igrica ima određene nagrade za svoje korisnike u vidu „in game“ valute koja se kupuju za pravi novac ili se mogu osvojiti igranjem igrice. Ulti coin platforma omogućava igračima da unovče „in game“ valute za pravi novac. Minimalna investiciona jedinica je 50$. Trenutno je aktuelno 20 potpisanih predugovora i pisama namere sa većinom domaćih gejming kompanija. Platforma je jedinstvena u svetu. 

Planovi su traženje novih partnera u video igricama i prikupljanje novca kako bi se izašlo što pre na neku berzu. 

Projekat Walnut 

Projekat je prva svetska platforma koja poziva ljude širom sveta da ulažu u stabla oraha i koja takođe omogućava svima koji žele a nemaju dovoljno vremena i sredstava da se bave poljoprivredom. Klijenti mogu da ulažu u kolektivnu plantažu gde svako ima svoj mali udeo (1 stablo ili 10 ili 100 stabala). Devet godina je potrebno za prinos a troškovi iznose otprilike 14-15% ukupnog prihoda. Očekivani prinosi zavise od mnogo faktora ali neki realistični prikaz je da 1 drvo oraha daje 25kg oraha u punom rodu. Trenutno The Walnut fundation broji oko 400 investitora, a prosečna investicija je oko 4.000 eura. Minimalna investiciona jedinica je 200 eur po stablu. Slogan je „novac se bere na drvetu“.

Planovi su svake godine još jedna nova plantaža, zatim karbokrediti koji postaju atraktivna stvar i prodaja dodatnih proizvoda, prvenstveno ulje a posle pelet od ljuske oraha.

Projekat The Solar Land

Energize je lider u oblasti izgradnje solarnih elektrana po principu ključ u ruke i posebno je fokusirana na industriju i industrijske firme jer imaju povećanu potrošnju električne energije. Tržišno učešće je preko 75% industrijskog tržišta. Motivacija kompanijama da uđu u izgradnju solarnih elektrana jeste zbog specifičnog režima proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe gde kompanija štedi sopstvenu energiju i time u obračunu ukupne cene, uštedi. Minimalna investiciona jedinica u solarnu elektranu je reda veličine ukupnih troškova 5.000.000 eur. Preko platforme The Solar Land više investitora može da se udruži i da tako dosegne minimalnu jedinicu ili više. Isplativost investicije direktno je srazmerna sa otkupnom cenom električne energije na tržištu.

Planovi su prostori za skladištenje, velike baterije na bazi litijum tehnologije i da se integriše bio solar u Srbiji i da bude bio elektrana koja se može koristiti u poljoprivredi što je u svetu već aktuelno.

Scroll to Top