5 načina na koje finansijski direktori mogu da investiraju i izgrade svoju mrežu

UFDS blog

Nedostatak ljudstva, izazovi u lancu snabdevanja, inflacija, geopolitički rizici… Rokovnici finansijskih direktora su prepuni naizgled beskrajnog niza izazova koji imaju ozbiljne kratkoročne i dugoročne implikacije za njihove kompanije. Ne izgleda kao najpovoljniji trenutak da izdvojite vreme za razvoj i održavanje vaše profesionalne mreže.

Ali koje su implikacije ako to ne učinite?

Kratkoročno, možda ćete propustiti pristup uvidima koji mogu imati neposredan uticaj na najhitnije izazove sa kojima se vaša organizacija suočava. Koliko bi bilo korisno imati grupu finansijskih direktora od poverenja na raspolaganju tokom ovog jedinstvenog vremena? Kolege koji bi mogli da daju savete i savete, lidere koji su u srodnoj ulozi u svojim organizacijama…

Dugoročno gledano, izgradnja mreže pruža isto toliko, ili više koristi za razvoj karijere finansijskog direktora. Posedovanje snažne profesionalne mreže pruža vredan uvid u tržište, posebno u vezi sa zanimljivim novim ulogama i pozicijama u raznim odborima ili komisijama. Dok se pristup talentima značajno povećao putem društvenih mreža i tehnologije, lične preporuke i predstavljanja i dalje podstiču sposobnost kandidata da se istakne.

Šta onda finansijski direktor sa ograničenim vremenom može da uradi da zadrži ili u idealnom slučaju proširi svoju mrežu u ovim sve izazovnijim poslovnim uslovima? Evo pet načina da maksimalno iskoristite svoje umrežavanje:

  1. Prepoznajte vaše ciljeve: S obzirom na ograničeno vreme koje vam je na raspolaganju, odvojite trenutak da razmislite šta biste želeli da izvučete iz svoje mreže. Da li je to razvoj karijere, profesionalni razvoj, uvid u tržište ili znanje? Poznavanje vaših ciljeva pre nego što dođete do kontakta će doprineti ciljanijim i smislenijim razgovorima.

  2. Neka bude neformalno: Iako postoji mnogo sjajnih konferencija za finansijske direktore, dostupnih višim finansijskim liderima, one mogu biti teška mesta za umrežavanje za sve izuzev za najekstrovertnije finansijske direktore. Kad se počne od manjih i neformalnijih razgovora – to često vodi do smislenijih profesionalnih odnosa.

  3. Iskoristite kontakte svojih pružalaca usluga: Vaši kontakti u firmama za profesionalne usluge mogu pružiti dosta korisnih informacija i povezati vas sa ključnim kontaktima na tržištu. Kada imate na umu svoje ciljeve, počnite tako što ćete pitati neke od svojih pouzdanih savetnika, računovodstvenih i advokatskih firmi na primer, koga oni predlažu da upoznate. Najbolji znaju da opipaju puls zajednice finansijskih direktora i orijentaciju da pomognu bez očekivanja usluge zauzvrat.

  4. Investirajte u stvaranje poverenja: Nemojte razmišljati o vašoj mreži finansijskih direktora koji se razvija poput transakcije. Fokusirajte se na dugoročno ulaganjem u odnose i nudeći svoje znanje i resurse tamo gde je to prikladno. Dobićete mnogo veći rezultat. Očigledno je ko uzima, a ko daje u ovim interakcijama, a oni za koje se vidi da su voljni da dele uvek dobijaju najviše od svoje mreže.

  5. Razmišljajte dugoročno: Ne odbacujte savete i perspective mlađih kolega. Posmatrano na duže staze, moći ćete da imate perspektivu drugačijih biznisa i modaliteta rada do kojih ne biste stigli na druge načine. A, ukoliko ostanete duže u mreži, imaćete dugoročna partnerstva sa mladim profesionalcima.

Novi ljudi i nove mreže podstiču različitost mišljenja koja se odmah primenjuju na izazove sa kojima se naše firme suočavaju. Nestrukturirani razgovori sa pametnom grupom kolega izoštravaju naše veštine za inovacije više nego što to može bilo koji članak ili studija slučaja, jer nas izlažu idejama koje se sprovode u delo.

Da ne spominjemo, pristup saznanju iza scene o tome šta je bilo potrebno da se tamo stigne i lekcijama naučenim na tom putu.

I baš zato je UFDS značajan za sve nas! U svom radu primenjujemo sve savete koje smo ovde podelili i uvek se radujemo novim članovima, novim saznanjima i perspektivama koje će unapredi naš rad, ali i znanju i iskustvu koje mi imamo da pružimo svima koji nam se pridruže.

Scroll to Top