Sastanak o aktuelnim poreskim pitanjima sa Deloitte-om

DSC_0675

Efekti izmena PDV propisa na elektronsko fakturisanje i carinsko poslovanje, kao i druga važna poreska pitanja bile su teme martovskog mesečnog sastanka Udruženja finansijskih direktora na kojem je u saradnji sa Deloitte-om organizovana panel diskusija „Aktuelna poreska pitanja“, u četvrtak 30. marta 2023. godine u hotelu Falkensteiner.

Vrlo dinamičnu diskusiju sa puno pitanja članova vodio je član Udruženja Dragan Ranisavljević, CFO, Gomex d.o.o., sa dragim gostima iz Deloitte – Nebojšom Jovanovićem, višim rukovodiocem i Anđelijom Milićević, višim poreskim savetnikom sektora za poreski i pravni konsalting.

Povod za sastanak su nedavne izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost, kao i Pravilnika o porezu na dodatu vrednost, koje su stupile na snagu 1.1.2023. godine, odnosno 1.2.2023. godine.

Diskusija se, između ostalog, odnosila na izmene na pojašnjenje u pogledu obaveze registracije stranih lica za PDV u Srbiji, ostvarivanje prava na odbitak prethodnog poreza po osnovu prihvaćene elektronske fakture, ostvarivanje prava na poresko oslobođenje u slučaju prometa dobara u vezi sa slobodnim zonama, nastanka poreske obaveze kod prometa električne energije, kao i pojma tržišne vrednosti i njenog utvrđivanja.

Učesnici panela su kao jedno od izuzetno važnih pitanja istakli pitanje utvrđivanja poreske osnovice u slučaju upotrebe višenamenskog vaučera, ali i pitanje naknadnog prihvatanja greškom odbijene elektronske fakture na portalu eFaktura.

Ovim putem bismo se zahvalili svim učesnicima na dinamičnoj i aktivnoj diskusiji.

Scroll to Top