Konferencija CFO sa svrhom 2024: Nova definicija CFO-a

DJT_5617

CFO Konferencija 2024: CFO sa svrhom

Konferencija CFO sa svrhom 2024: Nova definicija CFO-a, u organizaciji Udruženja finansijskih direktora Srbije (UFDS) uspešno je održana 15. i 16. maja u vrdničkom hotelu Fruške terme. Tokom dva dana, kroz 8 panel diskusija i 6 tematskih radionica, više od 250 finansijskih direktora, međunarodnih govornika, predstavnika države iz domena fiskalne politike, makroekonomista, konsultanata, stručnjaka za oblasti digitalizacije poslovanja, zelenih izvora energije, ESG i upravljanja ljudima razgovarali su i razmenjivali dobre prakse, znanja i iskustva o temama značajnim za uspešan rad finansijskih direktora danas i u budućnosti – od planiranja i budžetiranja i poreske optimizacije, preko digitalne transformacije i upotrebe veštačke inteligencije, upravljanja podacima, i važnosti prevencije sajber napada, do uloge ESG standarda u rastu kompanije.

„Živimo i radimo u vremenu dinamičnih promena, i zato je važno da dobro razumemo makro trendove, da razmišljamo o modelima unapređenja saradnje sa državom, da strateški pristupamo razvoju biznisa i ljudi. Siguran sam da ćemo tokom dva dana puna sadržaja doći do nekih bitnih odgovora koji će nas uspešno voditi napred u postizanju uvek boljih rezultata za naše kompanije“, izjavio je na otvaranju konferencije Milan Bukumirović, predsednik Udruženja finansijskih direktora Srbije (kliknite za galeriju fotografija sa otvaranja).

U drugom uvodnom obraćanju učesnicima konferencije na temu Evolucija uloge CFO-a, predstavljajući nalaze globalne studije o očekivanjima finansijskih direktora za 2024, Robert Ćuzela-Piljac, Business Development Manager za Adria region u kompaniji Horváth, rekao je da postoji umereni optimizam za ekomomski razvoj, kao i da finansijski direktori vide izuzetan potencijal u tranziciji ka data-driven modelima poslovanja. „Na globalnom nivou su svi podjednako svesni izazova na tom putu, ali i saglasni da što se pre istim krene to će razvoj i rešavanje prepreka biti brži i efikasniji“, istakao je Ćuzela-Piljac (kliknite za preuzimanje prezentacije).

Na Panelu 1 o Novoj definiciji CFO-a razgovarali su Robert Ćuzela Piljac (Horváth), Violeta Kovačević (Merkator-S), Savo Bakmaz (Max Bet i CFO godine 2024) i Milan Bukumirović (UFDS i Uniqum Finance) uz inspirativnu moderaciju Mine Janjić (MAK-System). Zaključak panelista je da savremeni CFO ima mnoge nove uloge, te da je pored vođenja finansija on/a istovremeno i lider, mentor i dizajner, koji se stalno prilagođava i razvija nove veštine, a vrlo često i osoba koja bolje poznaje biznis i organizaciju nego CEO. Kliknite za galeriju fotografija sa Panela 1.

Drugi panel, pod nazivom CFO + AI – dva konja za trku imamo bio je posvećen upotrebi veštačke inteligencije iz svih uglova, od kompetenci i etike, preko rizika, do šansi koje ona donosi u savremenom poslovanju. Uz odličnu moderaciju Branislava Lončara (Max Bet) i Marka Cilića (Nelt Grupa), panelisti Miloš Drača (Microsoft), Aleksandar Linc (Data Science Conference) i Aleksandar Mastilović (IEEE) poslali su poruku da je vreme jedini resurs koji ne može da se vrati, a da je uloga AI da nam ga oslobodi i pomogne u donošenju odluka. Zaključak je da je AI realnost koju treba prihvatiti, te da svako ko radi u finansijama već danas može, i treba, da koristi AI alate. Kliknite za galeriju fotografija sa Panela 2.

Program je nastavljen vrlo dinamičnim panelom o cyber bezbednosti (Cyber bezbednost – „neće mene“ ili?) na kom su panelisti Ivana Petrović (EBRD), Vlatko Čanev (NLB DigIT), Marko Elazar (Nova Defense) i Jovan Milosavljević (RATEL – Nacionalni CERT) uz odlično vođenje razgovora od strane Anite Lazović (Orion Grupa) izneli podatke da 60% kompanija koje su žrtve cyber napada propadnu, te da svaki 1 dolar uložen u prevenciju napada, donosi uštedu od 3 dolara za reakciju. Zaključak je da je jedini pravilan izbor prevencija, jer mnogo manje košta. Jednu od preventivnih mera, polisu osiguranja od sajber napada, nudi i Generali osiguranje Srbija, koje je učesnicima predstavila Ivana Matijević iz ove osiguravajuće kuće. Kliknite za galeriju fotografija sa Panela 2a.

Iz dobrih primera se najbolje uči, a dva takva primera imali smo prilike da čujemo i na panelu Dobre prakse iz CFO perspektive. Neven Bahtijarević predstavio je proces automatizacije procesa planiranja u kompaniji EOS Matrix uz pomoć Farseer alata, a Savo Bakmaz je predstavio put kompanije MaxBet od početka u garaži u Zrenjaninu do kupovine od strane najveće svetske kompanije iz industrije. Panelom je vešto moderirala Anastasia Čučulis Cvetković (Dijamant). Kliknite za galeriju fotografija sa predstavljanja primera dobre prakse.

Na panelu posvećenom makro trendovima, na kom su uz sjajnu moderaciju Zorana Daljevića (Atlantic grupa), razgovarali Olgica Glavaški (Ekonomski fakultet Subotica-Novi Sad), Nikola Stamenković (Erste Bank), Nikola Vuletić (Unicredit Bank) i Marko Danon (NALED), čuli smo da je Srbija zavisna od svojih najvećih spoljnotrgovinskih partnera, odnosno kako je slikovito rečeno „kad Nemačka kine, mi kašljemo posle pola godine“. Poruke i predviđanja sa ovog panela su i da će monetarna relaksacija, kada do nje dođe, doneti nižu kamatnu stopu, veću potrošnju i veće investicije; da novac nije, i više neće biti, jeftin, te da će javna potrošnja i investicije u infrastrukturne projekte u drugoj polovini godine biti pokretač rasta BDP-a, što će se odraziti i na tražnju za kreditima. Kliknite za galeriju fotografija sa Panela 4.

Radni deo programa prvog konferencijskog dana završen je inspirativnim predavanjem harizmatičnog Miše Lukića (New Strategy). Uz poziv da odgovore na pitanje iz naslova ove motivacione sesije Da ste novac, da li biste se družili sa vama? učesnici su dobili i puno korisnih alata za preispitivanje odnosa prema novcu kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu. Kliknite za galeriju fotografija sa ovog predavanja.

Učesnici su se na kraju veoma intenzivnog radnog dana opustili na večeri uz puno druženja u odličnoj atmosferi. Učesnike je, pre večere, pozdravio Amel Pašić, predstavnik zlatnog sponzora konferencije, kompanije Poslovna inteligencija. Kako je rekao, Poslovna inteligencija, kroz saradnju sa UFDS-om nastoji ne samo da širi strast prema podacima, već i da stvara trajne veze i prilike za učenje i rast. Kliknite za galeriju fotografija sa večere.

Drugi dan konferencije CFO sa svrhom 2024 otvorio je Saša Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu finansija koji je predstavio investicioni plan Vlade Srbije kao i presek stanja i strateške ciljeve srpske ekonomije. Nakon obraćanja gospodina Stevanovića, usledio je panel Razgovor sa državom na kom su učestvovali Jelena Vasić (Privredna komora Srbije), Predrag Deretić (Razvojna agencija Srbije) i Katarina Obradović Jovanović (Ministarstvo privrede), a koji su vešto vodili Dejana Backović (Kappa Star Group) i Saša Mlađenović (Karin Komerc MD). Imajući u vidu konstataciju moderatora da je uloga CFO-a ujedno i uloga čuvara likvidnosti i compliance menadžera koji prati uredbe i regulativu i pokušava da obezbedi podršku države dok se njegova kompanija bori na domaćem tržištu i pokušava da obezbedi i ino kupce, na panelu su postavljena pitanja da li finansijski zdrava domaća kompanija može da računa na podršku i podsticaje države; kako obezbediti stalni dijalog privrede i države i kako obezbediti da do svakog privrednika dođe pravovremena informacija o svim programima podrške? Zaključak je da je pored podsticaja, koje su predstavnici države predstavili tokom razgovora, izuzetno važan i ambijent u kom se posluje, te da za sve treba da važe jednaka pravila. Kliknite za galeriju fotografija sa panela Razgovor sa državom.

Usledio je panel na temu Rast i ESG – srećan i uspešan brak na kom su o ESG-u kao povodu i alatu za transformaciju poslovanja kompanija govorili Ivan Leposavić (Beogradska berza), Milena Milosavljević (ESG ekspert) i Nikola Krpan (EBRD), uz stručno i informativno vođenje panela od strane Jovane Raković (Mazars) i Uroša Milosavljević (KPMG). Uz glavni zaključak da su kompanije privlačnije investitorima ako se usklade sa ESG standardima, tokom razgovora su otvorena i brojna važna pitanja, poput toga gde se na ESG putu nalaze srpske kompanije, da li su targeti preambiciozni i da li na tom putu imaju odgovarajuću podršku. Kliknite za galeriju fotografija sa ESG panela.

Program je nastavljen u dinamičnom formatu radionica sa svrhom, koje su podrazumevale diskusije za okruglim stolovima na šest tema od značaja za rad finansijskih direktora i poslovanje kompanija. Nakon isteka 75 minuta vremena je po jedan predstavnik svake teme sa bine predstavio rezultate i glavne zaključke, kao i razmišljanja i diskusije za svakim stolom. Radionicu na temu motivacije i upravljanja timom za finansije vodila je Mina Janjić (MAK- Systems), a sagovornik joj je bio Milenko Mladenović (Key Solutions). Brankica Trajković (Grand Casino) je o optimizaciji troškova razgovarala sa Ivanom Pribićevićem (Simplify) i Markom Jovanovićem (Marteco Digital), a Aleksandar Pavlović (Be- Terna) je sa Marijanom Kričkom (Nelt) i Bojanom Glišovićem (Forma Ideale) razgovarao o digitalnoj transformaciji. U okviru radionice o upravljanju podacima Nevena Janković (Inmold) je razgovarala sa Zoranom Novakovićem (Poslovna Inteligencija), a sagovornice Milana Bukumirovića (Uniqum Finance/ UFDS) na temu planiranja i budžetiranja bile su Matija Nakić (Farseer) i Slađana Krpić (Poslovna Inteligencija) kao I Milan Listeš (Be-terna). O poreskim troškovima i optimizaciji Radmila Miletić (UFDS) i Dragan Ranisavljević (Gomex) razgovarali su sa Srnom Knežević (Mazars) i Sandrom Jovović (Mazars). Kliknite za galeriju fotografija sa radionica sa svrhom.

Milan Bukumirović, predsednik Udruženja finansijskih direktora Srbije, je zatvorio konferenciju CFO sa svrhom 2024 izrazivši uverenje da su tokom dvodnevnog događaja začeti i neki novi zajednički projekti o kojima ćemo slušati sledeće godine na konferenciji. Predsednik UFDS-a zahvalio je svima koji su doprineli dobrom i kvalitetnom programu konferencije koja se održala u godini u kojoj se obeležava i 10. godišnjica od osnivanja UFDS. Posebnu zahvalnost uputio je Programskom odboru UFDS, partnerima konferencije (Farseer, Poslovna Inteligencija, Erste Bank, Orion Telekom, Horvath, UniCredit Bank, Generali Osiguranje, NutrinoLab i Knjaz Miloš sa svojim brendovima Pepsi i Rivolta), partnerima Udruženja (KPMG, Mainstream, Mazars, Be- Terna, HeadsAdriatic i Poslovna Inteligencija), kao i domaćinima – hotelu Fruške Terme, organizacionom, produkcijskom i tehničkom timu i svim saradnicima koji su pomogli da se konferencija realizuje. Kliknite za galeriju fotografija sa zatvaranja.

Scroll to Top