Održano predavanje na temu ,,Build, Borrow or Buy”

CFO-LOGO-SR

U utorak, 24. oktobra, u hotelu Crowne Plaza, Udruženje finansijskih direktora Srbije u saradnji sa liderom u pružanju naprednih IT usluga – kompanijom Mainstream, održalo je sastanak na temu ,,Build, Borrow or Buy” – večita dilema top menadžmenta u procesu ostvarivanja strateškog rasta.
Moderator diskusije bio je Aleksandar Nedeljković – Chief Financial Officer, Mainstream Managed Services Group, a panelisti ove teme bili su: Ivana Višnjić – Chief Financial Officer, Bel Medic, Nikola Ćorsović – Chief Strategy and Transformation Officer, Nelt Group, Goran Popović – Brewery manager, Heineken i Vladimir Ilić – Predsednik Srpskog udruženja profesionalaca u lancu snabdevanja, Executive director, Europcar.
Panelisti su, sa članovima Udruženja, podelili svoja iskustva i pružili odgovor na pitanje: ,,Pomoću kog načina obezbediti potrebne resure, koji omogućavaju rast kompanije u budućnosti.”
Tokom sastanka je istaknuto da, za rukovodioce kompanija, koji žele da postignu rast, postoji dosta strateških rešenja. Oni treba maksimalno da iskoriste svoje postojeće interne resurse, a nakon toga da utvrde koje resurse mogu pozajmljivati eksterno, kroz outsourcing, partnerstvo ili alijanse. Alternativno rešenje jeste kupovina kompanija koje pružaju ekspertizu, koju oni trenutno nemaju. Najveći izazov je napraviti tačnu procenu razlike između postojećih resursa kompanije i ciljanih resursa koji su potrebni za rast kompanije. Sa druge strane, većina kompanija odlično identifikuje koji resursi (znanje, tehnologija, osnovna sredstva) su im neophodni za rast. Međutim, ne posvećuje se dovoljno pažnje načinima, pomoću kojih se može doći do ovih resursa. Upravo ovaj izbor može biti razlika između uspeha i ne uspeha
Uz brojne primere iz prakse, članovi UFDS-a imali su prilike da saznaju sledeće: kako izabrati pravog partnera; koliko je važno dobro proceniti rizike; koja je uloga CFO-a u ovom porcesu; kojim modelom se služiti prilikom izbora, ali i koje su najčešće greške u ovom procesu.
Hvala gostima na prisustvu, a kompaniji Mainstream, hvala na pruženoj podršci u organizaciji sastanka i vrlo zanimljivoj temi, tokom koje su učesnici sastanka podelili svoja iskustva.

Scroll to Top